Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 1 tydzień 6:00-14:00, 2 tydzień 12:00-20:00 Cel/problem/opis: -potrzebuję ogólnych porad i pomocy odnoście moich treningów, diety i zdrowia. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że do niedawna byłem całkiem zielony w jakichkolwiek kwestiach zdrowia, żywienia i treningów. Jednakże powoli łapię temat i staram się do wszystkiego podchodzić [...]
Wg mnie zupy nie sa tuczace , jeśli ich nie gotujemy na tłustym mięsie oraz tradycyjnie nie zagęścimy zasmażką czy śmietaną. Warto zrezygnować z zagęszczania, a śmietanę zastąpić np. naturalnym jogurtem. Np.zupa pomidorowa ugotowana z przecieru pomidorowego domowej roboty z ciemnym ryzem jest pelna skladnikow odzywczych i szybko syci(wiec zjadamy [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
[...] że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z najgorszych i najbardziej uporczywych objawów jest zazwyczaj katar. Spróbuj wypić herbatę z dużą ilością imbiru, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogące pomóc w walce z infekcją. [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. Chiny Chińczycy stanowią kolejny szczupły naród, chociaż od niedawna obserwuje się, że wzrasta ich zainteresowania żywnością typu fast food. W przyszłości może się to okazać dość [...]
[...] rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym składnikiem diety. Odżywki białkowe ewoluowały i są produktem godnym polecenia, ponieważ zawierają znikome ilości laktozy, lub w wersjach Lactose Free nie [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i jednocześnie bardzo odżywczymi. Podsumowanie Wkraczając w sezon jesienny, korzystajmy z darów natury. Włączenie tych bogatych w składniki odżywcze, jesiennych pokarmów do naszych codziennych [...]
[...] o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone to zło samo w sobie. Kawa, którą pijesz, została zmielona, a bez procesu przetwarzania nie powstałaby odżywka białkowa, [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości błonnika w diecie wcale [...]
[...] to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, chyba że lubisz i chcesz. Jeśli [...]
[...] zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z roślinami strączkowymi, które zawierają dużo lizyny i z warzywami, które bogate są w lizynę i tryptofan [...]
[...] 263 kcal w 100 g nie jest jeszcze aż tak groźny, jak np. grzanki z McDonald’s (wg moich wyliczeń 396 kcal w 100 g, producent deklaruje 410 kcal w 100 g produktu) czy sos winegret (472 kcal w 100 g). IV kategoria Produkty zawierające 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria Produkty [...]
[...] Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 [...]